Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Använd NOSEN

Av Eva Schömer

Hundars luktorgan är fantastiska det finns jämförelser som visar att hundar har 40 till 50 gånger fler luktceller än människor. Hundar älskar att få använda sin nos, och för en långnäst collie är det bland det roligaste de kan göra.

1.     Leta godis

Godisövningar handlar om att låta hunden leta rätt på något gott och använda sin nos. Om hunden inte har letat godis tidigare kan det vara bra att börja övningen inomhus. Är ni fler kan en person hålla i hunden medan en annan visar vad hon/han har i handen. Det kan vara roligt att peppa hunden lite genom att visa godiset och stänga handen innan hunden hinner ta det. Kasta ut godiset i rummet, släpp hunden och säg ”leta godis” eller kanske ”sök godis”. Det är bra att alltid använda samma begrepp. Hundar bryr sig inte kanske vill ni döpa övningen till ”smaskens varsågod”. När hunden förstår vad godissök är kan man flytta ut övningen till trädgården, parken eller kanske skogen. Ju duktigare hunden är desto svårare kan man gömma godiset kanske bland grenarna i ett nedfällt träd, högt gräs etc. etc. När hunden har blivit riktigt duktig på att leta godis kan man försvåra övningen ytterligare, kanske gömmer man godiset utan att hunden är i närheten och hämtar hunden först efter att man har gömt godiset. Tänk på att inte hjälpa hunden under övningen; låt hunden arbeta självständigt utan att stressa.

 

2.     I vilken burk ligger godiset?

Vänd upp och ned på några burkar och lägg något gott under en av dem. Använd det ord ni bestämde er för att använda vid godissöket och låt hunden ”frysmarkera”, dvs fästa nosen, på den burk som godiset ligger i.  

 

3.     Leta människor (spår och sök)

På samma sätt som godissöket kan man lära hunden att leta rätt på familjemedlemmar eller vänner. Övningen kan göras på flera olika sätt, ett är att göra övningen under en promenad i en park eller skog. En person drar sig undan och gömmer sig bakom en buske, träd, skjul eller något liknande. Den som är kvar med hunden kan säga ”var är… (namnet)?” Mot bakgrund av att collien är en vallhund, dvs. en hund som vill ha kontroll över sin flock, brukar den här övningen gå riktigt fort att lära in. Efter några sådana övningar brukar hundarna bli än mer måna om sin familj (flock), då kan det vara dags att öka svårigheten, kanske går någon och gömmer sig redan innan promenaden har börjat och så frågar man hunden ”var är…?” när man närmar sig gömstället. Man kan också ställa frågan redan när man sätter på hunden halsbandet innan promenaden har börjat och låta hunden ”spåra upp” (nosa på marken) den försvunna personen. Börja med korta spår och gärna på mjuka underlag såsom gräs och mossa. Asfalt och grus anses vara lite svårare att spåra på, men det går ganska kvickt att lära hundar att spåra på hårt underlag. Tänk dock på att inte gå för snabbt fram. Det är precis som för barn, att lära sig läsa gör man inte genom att sätta en tjock bok med tät text i händerna på barnet och säga ”läs”. Det tar ett tag att knäcka koden, men när den väl är knäckt, så brukar det gå som en dans.