Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Att gå kurs

Alla vill väl ha en lydig hund…?

Men tyvärr är få hundar födda lydiga,  varför det kan vara bra att gå kurs med sin hund. Det är även rätt roligt att gå kurs för förutan att man tillsammans med hunden lär sig ett och annat, så träffar man många andra trevliga hundar med sin matte/husse. 

SBK har kurser för förstagångsvalpköpare, för vuxna hundar, startkurser i vardagslydnad och i tävlingslydnad, i agility som vardagsnöje och som tävling, i rallylydnad, i spår och sök. SBK utbildar räddningshundar och militära patrullhundar också, men tyngdpunkten ligger på vanliga hundägares behov att att kunna kommunicera och ha roligt med sin hund i vardagen. Att bli medlem i SBK kostar runt 500:- per år. En valpkurs på mellan 5 och 8 veckor ledd av en utbildad, erfaren instruktör kostar mellan 600 och 1500 kronor. Mycket pengar? Den enda privata instruktör jag känner till tar 400:- per timme och har varken en klubbstuga eller en träningsplan där man kan titta in när andan faller på, långt efter att kursen är slut. Är du medlem, så är träningsplanen din.

När du går din kurs lär din hund känna andra hundar och du andra hundintresserade. Då kan ni träffas på klubben precis när ni vill. Ni kan träna tillsammans, fika på klubbstugans veranda och prata hund. Eller du kan låna agilitybanan en stund tillsammans med barnbarnet en ledig förmiddag och bara ha det härligt. Det är liksom poängen med att vara medlem.

Trefärgad collie i slalom med ett barn som handlerDe flesta lokala klubbarna ligger lite utanför stan. De har ofta fina promenadvägar eller fält som hunden och du kan ströva på – själva eller ihop med en kompis. Hundarna brukar gilla att ta sig dit, för de tänker på sin brukshundsklubb som ett ställe där det händer roliga saker. Inte minst kan de spana på andra hundar som gör saker ihop med sina ägare och bli lite sugna själva.

 

Är du sugen på att gå kurs?

SBK har en KURSKALENDER där du kan hitta kurser över hela landet.

Gå in på länken här så kommer du till SBK:s Kurskalender >>

 

 

 


Personlig reflektion av Bodil Carlsson

Det är trettio år sedan jag på darrande ben vågade mig fram till min första valpkurs för SBK. Jag var helt inställd på att ta min sheltievalp i famnen och gå därifrån, så fort de hårdföra gubbarna var klara med att slänga sina kuvade arméschäfrar i backen och tänkte ge sig på min hund. Det var vad jag trodde att det handlade om då. Hårda tag. Ryt och ryck i strypkoppel! Idag skrattar jag fortfarande åt hur fel jag hade. Kursledaren visade sig vara en glad tjej med en lika glad pudel, ingen hund var en schäfer och ingen var kuvad.

SBK var tidigt ute med moderna metoder för att hjälpa hundar och hundägare att fungera tillsammans och på den vägen är det. Varenda valp jag har haft har gått valpkurs för SBK och så blir det nästa gång också. Bara att träffa andra hundar och andra hundägare lär valpen och mig nya saker och friskar upp minnet av sådant man har glömt. Man blir aldrig fullärd, vare sig man är hund eller människa.

 

 

 

Personlig reflektion av Kirsten Wretstrand

Min första skulle självklart gå kurs på SBK. Som hästmänniska finns det många likheter med hundvärlden men också många skillnader.

Att träna hund kan man göra nästan överallt, och hunden kan man verkligen ha med sig överallt.
MEN hundar kan något som hästar inte är lika bra på – de kan använda sin NOS.
Om jag inte hade börjat gå kurs och få prova på spår – då hade jag aldrig blivit invigd i denna helt för mig nya värld. Tänk vad jag kunde ha missat???