Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Bodil Carlsson

Jag har haft hundar i trettio år. Alla har varit brittiska vallhundsraser – en gammaldags sheltie, en Welsh sheepdog och åtta långhårscollies. Jag tävlar inte med mina hundar, men de har hjälpt mig med viktiga saker i det verkliga livet. Spårat förrymda kvigor och grannens försvunna hund, till exempel. Lugnat hundrädda barn. Deras samarbetsvilja och sociala förmåga har aldrig slutat att förvåna mig och göra mig glad. De beskyddar den som hör till familjen, de är vänliga mot den som är liten och rädd, men de kan sätta emot den som är tuff – och de har omdöme nog att se skillnaden.

I många år bodde jag på landet med hundar och andra djur.

Nu är det stadsmiljö och kollektivtrafik som gäller, men det fungerar också. Man får bara anstränga sig lite mera för att ge hunden den aktivitet den behöver för att må bra. Vid det här laget har jag hunnit gå jorden runt några gånger med mina hundar och blivit sextioåtta år på kuppen. Jag hoppas att jag hinner ett varv till. Hundarna har varit en av livets poänger för familjen. Ibland är det en dans på rosor att ha dem.

Andra gånger är det tufft. För ut skall de i alla väglag och väder. Men med en bra collie går man aldrig ensam i mörker.