Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Del 2 SPINDEL, SPINDEL PÅ VÄGGEN DÄR…

Av Bodil Carlsson

Här har du nästa spindel. Den kommer från en uppfödare av långhårig collie. Låt oss kalla kenneln för Anonymous!

Det första man lägger märke till är, att den här spindeln är annorlunda än den första. Här finns verkligen skillnader mot genomsnittet för långhårscollies! Det finns MYCKET MER av lek, jakt och nyfikenhet. Även intresset för kontakt, socialt intresse, är större än genomsnittet. Det finns också litet mera hot än hos genomsnittshunden. Hur skall man tänka då?

 

Det beror på vem man är och vad man vill med sin hund. Jag skulle tänka så här. Den här uppfödaren tar fram hundar, som har mera drag i sig än genomsnittscollien – inga soffhundar, precis. Det finns mera av allt som just jag vill ha, eftersom jag tycker om att vara igång med mina hundar och ha med dem på både träning och vardagsärenden. Det finns mindre av det jag gärna vill slippa – rädsla och skottreaktion. Min chans att få en collie som gärna använder både kropp och knopp och inte stressas av nyårsraketerna ser alltså skaplig ut här. Om det finns lite mera hot inför spökena än hos genomsnittet, behöver det oroa mig? Nej, jag tycker inte det. För det första – genomsnittscollien är en oaggressiv hund. Lite mera hot än inget hot alls är inte samma sak som stort hot. Och dessutom det viktiga: hundarna från den här kenneln har MERA intresse för kontakt än hot, och mera nyfikenhet än hot. Vad betyder det i sammanhanget? Jo, om en sådan hund ser en okänd närma sig och varnar med rest svans och skall och sedan upptäcker, att det faktiskt är en vanlig person, som vill hälsa… så tar sig den nyfikna hunden fram och hälsar tillbaka. Problem? Inte som jag ser det. Hundar är som vi. Att kunna fatta humör eller visa vaksamhet någon gång är inte ett bekymmer hos en social personlighet. Det är osannolikt att hundarna härifrån är farliga för brevbärare.

Men hur många hundar har kenneln fött upp? 12 är MH-beskrivna, men det kanske bara är en liten bråkdel av alla?

Jag går in på SKK:s Hunddata. I sökrutan rullar jag ner till ”collie, långhår”. I rutan för hundens namn skriver jag bara ”Anonymous*”, alltså kennelnamnet med en asterisk direkt efter.. Då kommer samtliga uppfödda kullar fram. Det visar sig, att mellan 2007 och 2017 har kenneln fött upp 14 collies. Nästan alla är med andra ord MH-beskrivna. Det här är alltså en liten uppfödning som sköts av någon med intresse för mentalitet. Man måste ändå tänka på, att det är få kullar. Planeras det alls för någon ny kull och är det i så fall en kull som man kan vänta sig samma av? Om man inte föder upp så många kullar, är det lättare hänt att de man har skiljer sig från genomsnittet för rasen. I mina ögon är det ändå en kennel värd att börja prata med, om jag letar valp. Verkar uppfödaren vettig, när man ringer, och planeras det för flera kullar, så ber man att få komma och hälsa på och träffa de vuxna hundarna. Då kan man ju själv se efter, om de har ramponerat huset med sin livlighet, eller om de hotar besökare till livet. Eller om de faktiskt bara är normalt livsglada hundar!