Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Del 3 SPINDEL, SPINDEL PÅ VÄGGEN DÄR…

Av Bodil Carlsson

Här kommer ännu en spindel, som är annorlunda än vår första, den som låg nära genomsnittet. Men den här sticker ut på motsatt vis. Här hittar vi de stora utslagen på framför allt skotträdsla. Men även annan rädsla är större än hos genomsnittscollien. Allt annat – kontakt, men också lekfullhet och nyfikenhet – finns det mycket MINDRE av än hos genomsnittscollien. 14 hundar från den kenneln har gått MH, men hur många har den fött upp? Vi kallar den för Unknown, går in på SKK:s hunddata om gör om sökningen: collie, långhår och Unknown*.

Fram kommer 52 valpar. Det är alltså ganska många uppfödda och en liten andel av alla, som kommer till MH från den här kenneln. Det säger mig, att kenneln inte är särskilt intresserad av mentalitet. Jag gissar, att man bara skickar de hundar som man tänker fortsätta avla på till MH och att man gör det bara för att man måste. Det förstår jag, för med de resultaten skulle jag inte heller frivilligt mentalbeskriva min uppfödning.

Vet ni vad som bekymrar mig med den här spindeln? Hot. Utslaget för hot är lika stort som skotträdsla och rädsla. Den typiska collien från den här kenneln är räddare än andra för en hel del saker, inte bara skottliknande ljud; men den har mindre nyfikenhet och lust till kontakt att plocka fram, när den blir rädd. Så den hotar.

Skulle jag ringa den uppfödaren? Nej. Det finns tillräckligt med seriösa uppfödare att kontakta, om man vill ha en social hund med stabila nerver.