Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Del 5 SPINDEL, SPINDEL PÅ VÄGGEN DÄR…

En kennels spindel förändras förstås för varje ny kull, som går sitt MH. En kennels spindel visar dess historia. Den är som en spegel. Den visar hur uppfödaren har valt sina föräldradjur och hur det valet föll ut när valparna var vuxna nog att gå sina MH. Det betyder, att en kennels spindel förändras med tiden, precis som våra ansikten i spegeln hemma på väggen. Nya föräldradjur, nya prioriteringar – det räcker för att spindeln skall ändra utseende. Ju längre en kennel har varit igång och ju fler hundar den har MH-beskrivit, desto säkrare är resultatet. Men resultatet förändras också över tid. Det dröjer bara, innan förändringarna syns.

För det första måste ju den nya kullen, som skall påverka sin kennels spindel, hinna växa upp och bli gammal nog för att gå ett MH. Minst 12 månader måste hundarna ha hunnit bli.

Tänk er till exempel, att ni föder upp en kull om året efter samma hundar i fyra år! I år har tre av kullarna hunnit gå sina MH och er spindel ser ut på ett visst sätt. Men om ett år har den förändrats – för förra året hade ni två kullar med andra föräldrar än de första. Någon spindel som tar med de kullarna finns inte ännu, för hundarna är för unga, men den kommer. Och då kommer den spindeln att se lite annorlunda ut.

MH-resultaten för de två nyaste kullarna skickas in till Svenska Brukshundklubben, som kommer att lägga ihop dem med er kennels tidigare resultat och få en ny, uppdaterad spindel.

Men SBK har begränsade reurser, många raser och inom varje ras många kennlar. Att uppdatera MH-spindlar är ett stort jobb. Att göra det kontinuerligt, så fort ett nytt resultat kommer in, skulle vara ohanterligt mycket jobb. Det hinner man helt enkelt inte med. Det betyder, att de nya resultaten inte ändrar er kennelspindel så fort de har skickats in in. Det kan dröja månader innan uppdateringen görs.

Vill ni ha hjälp med att förstå MH-spindlar, eller tolka den senaste MH-spindeln för en viss kennel, eller helt enkelt inte kan öppna SBK:s dokument för att ert kalkylprogram inte räcker till, så kan ni kontakta SBK:s förbundskansli. Den som handlägger frågor om bl a avel och mentalitet är Agneta Olsson. Agneta kan ni nå via mail på agneta.olsson@brukshundklubben.se