Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Flyga med valp

Text och foto: Katarina Senicar, Slovenien

Den 11 januari 2019 var det dags att flyga hem med vår nya familjemedlem från Sverige, Zimba som kallas Cooper. Det gick väldigt bra, tack vare en väl förberedd uppfödare, en lugn och stabil valp och en resvan ny ägare (jag).

Tänkte ge lite tips och råd för den som funderar/planerar att flyga med sin valp.

VAD GÄLLER IMPORTMÄSSIGT?

Först; kolla vad som gäller för närvarande i respektive exportland (www.jordbruksverket.sewww.skk.se) samt importland (dit du flyger/tar in valpen). Jag kollade på nätet vad som gällde i mitt fall (Slovenien) men ringde och pratade med ansvarig på motsvarande jordbruksverket för att vara säker. Min svenska uppfödare gjorde detsamma på sitt håll.

För EU länder gällde i jan 2019 att du kan flyga med din valp om den är 8 veckor, har ID-märkning (chip), pass och att du fått friskhetsintyg gjort och utskrivet av veterinär 48 timmar innan avresa; att eventuell vaccination gjorts (rabiesvaccination görs i många EU-länder först vid 4 månaders ålder). Om valpen är yngre än 12 veckor vid flygresan kan den inte få rabiesvaccination p.g.a. sin låga ålder och det räcker att uppfödaren skickar med ett intyg på att ingen kontakt hafts med vilda djur .

Du behöver också ha ditt köpeavtal med.

HUR BOKAS RESAN OCH VAD GÄLLER?

Många flygbolag tillåter inte att du flyger med husdjur i kabinen, t.ex. lågprisbolagen. De som tillåter flyg med hund har specificerade regler för hur hunden skall transporteras, var du har väskan/buren under flygresan, hur stor (liten) väskan får vara och även hundens maximala storlek (i vikt) finns specificerad. I vårt fall blev det holländska KLM som vi flög med. Väskan/buren fick ha maxmåtten 47 cm x 23 x 23 cm och valpen fick väga max 7 kg. Jag rekommenderar att boka via en resebyrå/direkt med flygbolaget – inte på internet eftersom du behöver få bekräftelse på att det är godkänt på just ditt flyg att ha valpen med. Hunden i väskan/buren går som “additional accessory”, kostnad ca 45 EUR, olika per bolag samt storleken på hunden.

BUR ELLER VÄSKA?

Köpa väska eller bur? Jag fastnade för mjukare, sportig väska NOBBY, efter att ha kollat i olika butiker och på nätet. Även mindre burar finns, men måtten stämde dåligt. Väskan kostade ca 250 SEK. Finns dyrare (förstås), men denna var bra. Den har öppning vid båda kortsidorna och en ficka som kan öppnas på långsidan för att kunna klappa/hålla om valpen. Nätfönster runtom, förvaringsfickor för koppel, bajspåsar osv. Man kan ha den som bilbox till och från flyget, eftersom det finns hakor för bälte.

VAD SKA MAN TA MED PÅ RESAN?

Packa minimalt för dig själv så att du kan koncentrera dig på valpen. Jag hade en ryggsäck med mig, där det fanns plats, förutom till mina personliga saker och värdehandlingar, även för valpens papper och dokumentation, vattenflaska, burk för mat, plastpåsar med brikettportioner för dagen, papper för toalettbestyr, bajspåsar, koppel. I valpens väska hade jag en lös filt till honom och botten var filtklädd.

Ta med någonting att läsa när/om ni byter plan och valpen sover.

PÅ FLYGPLATSEN

Vid check-in disken ville de se väskan, hunden, valpens pass och mitt eget (för att se ägarskapet).

Innan vi gick igenom röntgen och immigration, tog jag och min uppfödare en fika – man ska gå igenom så sent som möjligt – och jag provade om Cooper ville kissa igen ute. Nej…mycket annat att titta på, sa han.

Vid röntgenbandet placerade jag min ryggsäck och valpens väska på bandet; valpen bar jag igenom. Det är bra att ha någon person i närheten innan man ska gå igenom, trots att jag är resvan hade jag dumt nog på mig midjebältet som behövdes tas av, och hade inte förberett 100 ml-vätskorna som de ville. Jag hade dem löst i ytterfacket på ryggsäcken, det brukar gå bra, men de ville ha dem löst i påse. Tack vare uppfödaren kunde valpen ligga i hennes famn när jag grejade med röntgenförberedelserna.

Väl igenom satte jag Cooper i en plastback och packade på mig mina grejer. Vid gaten väntade vi lite på att det blev ombordstigning. Det gick bra.

PÅ FLYGPLANET

Väskan är liten, allt är nytt, ljuden är manga och minuterna innan vi är i luften….timmar…!

Under hela flygstarten måste valpen vara i väskan på golvet vid fötterna. Cooper var riktigt olycklig därnere…gnällde, grät, skrek. Väl uppe i luften lyfte jag upp väskan till sätet bredvid mig – jag hade ingen medpassagerare. Direkt tyst tacksamhet…Där satt han sen resten av resan, även när vi gick ner för landning. Jag bestämde mig för att vara praktiskt olydig.

BYTA PLAN, TRANSFER

Vi hade tre timmar i Amsterdam. Om ni har transfer, försök hitta en lugn avskild plats. På stora flygplatser som Schiphol finns avskildhet oftast en trappa ner, där de gater finns som tar dig med buss till ditt plan. Vi hade turen att vara nästan ensamma ett par timmar. Jag la ut filt, åt, drack, sov, läste.

 

När Cooper vaknade gick vi på toaletten och uträttade hans behov (nära vatten och papper).

Trevliga människor hälsade på oss – ja, mest på Cooper – och han charmade genast snygga flygvärdinnor. Fast en rökluktande manlig resenär blev inte så populär… komiskt!

 

NÄSTA FLYG

Flyget mot Venedig var proppfullt. Jag la inte ner Cooper-väskan på golvet alls. Om de skulle säga till mig var min plan att säga att jag lägger ner honom när kaptenen ger ordern “Captain/CrewTake your seats”. Dock behövdes det inte; flygvärden sa : “Han kan vara i ditt knä!” Jag blev så lättad. Vi hade en bra resa och ur sidofickan kunde tom Cooper sticka ut huvudet och lägga det i mitt knä.

FRAMME

I Venedig kom vår välkomstkommitté och hämtade oss och Cooper hälsade glatt på sin nya familj.

Vi är så lyckligt lottade att vi fått honom. Tack uppfödare!

dav