Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Harry

MIN DUKTIGA VALP SOM VÄXTE OCH BLEV EN STÅTLIG UNGHUNDSHANNE 

I juni 2017 fick jag syn på att en kull med Korthårig Collie har fötts. Jag skulle inte ha valp, nej så var det faktiskt!!! Aldrig mer en valp, sa jag till mig själv och min man, efter den sista valpen jag hade av en sällskapshundras.
Foton på mamman och de nyfödda valparna fanns nu att se på Facebook och uppfödarens hemsida. Nej, det får inte vara sant alltså, jag kände direkt att det var en av de två hanarna som stod mitt namn på…jag började nu kolla upp föräldrarna, se tävlingsresultat på mamman både i Bruks och i Tävlingslydnad. Se utställningsresultaten – mamman SE UCH – och sen även MH resultatet på båda föräldrarna samt röntgenresultat och MH gjorda på släkten och några generationer bort.

Jag kollade MT resultaten på båda föräldrarna. Jo, båda föräldrarna har visst titeln KORAD såg jag nu. Läste på om MH, om MI och hur viktigt det är att man parar föräldrar så kullen beräknas hamna på över 100 på skott samt på nyfikenhet/orädsla (N/O).
Denna kullen såg ut att ligga mycket bra till på förväntad MI !!
Åhhh, nu blev det ju jättejobbigt för mig alltså!

Tänk, en egen Korthårig Collie hane, den där lilla killen på fotona som dessutom har baksporre på bägge bakbenen. Jag känner att han är speciell på alla sätt och vis och ändå är han alldeles för liten för att jag eller någon skulle kunna avgöra något alls än. Han har ju inte ens öppnat ögonen och han kan ju varken gå eller stå.

Nu kontaktade jag uppfödaren och uppfödarens dotter och de var så trevliga och vänliga. De frågade vad jag ville göra med min önskade valp och jag svarade:
“Allt, tävlingslydnad, bruks, utställning och göra MH och mer än gärna gå MT och Exteriörbeskriva om han blir bra!! Jag kan inget, men vi kan lära oss tillsammans längs vägen valpen och jag!”

Jag har ju tidigare bara ställt ut Lhasa apso och tränat några av dem i agility och Rallylydnad. Två Lhasa apso har jag tävlat i Rallylydnad. Den ena är fortfaranade den enda i rasen i Sverige som har titeln RLD F och den tog vi 5 september 2015 och han är också den enda som stått på pallplats som 2a av 22 starter i Rallylydnad Fortsättningsklass.

Dottern i uppfödarfamiljen, uppfödaren och jag fortsatte ha kontakt och jag var envis på vilken valp som jag var intresserad av. De talade vännligt om för mig att det är bra att vänta och lugna sig med att bestämma vilken valp, så vi kunde se hur de utvecklades och att jag fick en valp som passade in så bra som möjligt i det jag önskade kunna göra med min blivande hanvalp.

Äntligen kom dagen, dagen när kullen var 4,5 vecka gammal och vi skulle åka och hälsa på!! Så spännande och så roligt!
Valparna sov när vi kom fram, och när de vaknade så gick vi ut så de fick vara i valphagen ute på gräset. Jag tog min kamera och satte mig mitt i den stora valphagen.
Där kom en valp med mycket bestämda steg mot mig, skulle upp i mitt knä och smaka på kamerans axelband, så söt!!
Jag stöttade valpen i baken och plötsligt var valpen uppe i mitt knä, så jag la ifrån mig kameran på gräset och pratade och umgicks med den lille och får då se att det var ju MIN valp!!
Han, lille Harry hade ju valt ut MIG där och då!! Tänk så det kan bli?

Väl hemma så kände jag ju att det måste bli han, det är min Harry, annars får det vara! Jag kunde inte sluta tänka på honom och jag skrev och berättade hur jag kände för uppfödaren! Jag vill ha honom oavsett hur han blir och oavsett om jag inte kan göra allt med honom!! Han var märkt med mitt namn nu, min blivande Korthåriga Collie kille Harry. Åhhh, hoppas verkligen att jag klarar detta nu, att jag inte förstör honom. Jag kan ju bara lite om tävlingslydnad Startklass och absolut inget om bruks och sånt, hur ska detta gå! Jag kan inget om hur en Collie valp är, så hoppas verkligen att jag fixar detta nu!

Dagen kom när jag skulle hämta hem min kille! Nu var han 8,5 vecka gammal. Nu började allvaret! Ganska snabbt så bestämde jag mig för prio 1, att låta Harry få vara valp! Att vara valp och lära sig vissa saker genom lek. Harry var och är en busig kille som älskar att kampleka och älskar mat och godis så han är ju verkligen en lätt motiverad kille!

Nu var träningen för oss igång, jag lekte fram “sitt” och “ligg” för nu var vi anmälda till vår första kurs på Åtvidabergs Hundklubb! En Unghundskurs fick det bli istället för valpkurs. Det fick vi lov till eftersom jag både gått valpkurser och hållit sådana som instruktör på just den klubben.

Den kursen blev verkligen perfekt för oss! Han var för ung vid första tillfället, men kunde gå resterande fyra gånger. Vi hann lära oss vikten av fokus, fokus genom omvänt lockande och det har vi fortsatt med och gör än idag när han är drygt 19 månader gammal. Vi tränade och lekte vidare. När jag tex har tränat några steg följsamhet med lilla Harry så har jag valt att försöka få honom att söka upp mig  genom att bara gå runt på gräsmattan och då belöna både muntligt och med godis / leksak när han hamnade i fin position på min vänstra sida. Dessa lekstunder med “träning” var ju enbart 1 – 3 minuter per gång, för det viktiga för mig var att vi skulle ha roligt tillsammans och bara låta Harry vara valp.

Pallträning är också en rolig grej att göra med sin växande valp! Det är så roligt att se dem utvecklas och plötsligt ha koll på att de faktiskt har mer än två framben!

Jag och min dotter Isabella åkte med Harry (ca 5 månader gammal) och Panzar (Staffordshire Bullterrier 11 månader äldre än Harry) till Linköping och gick en sväng vid ICA Maxi innan vi skulle gå in i en djurtillbehörsaffär och handla. Då hör jag någon ropa: “Hej, hallå! Är det en Kortis du har där?”
Tänk vad roligt! Det blev början på en fin bekantskap och på så vis kom vi i kontakt med ett annat Korthår och vi fick prova på Sök träning från det att Harry var 9 månader gammal och vi har deltagit på bortåt 15 tillfällen nu och jag hoppas verkligen kunna tävla Harry i Sök i framtiden för oj så roligt vi har och Harry är verkligen så duktig!!

Harry var valp i drygt 1 år innan jag började ställa lite krav på honom och jag blev väldigt glad att jag gjort det valet när jag pratade med en instruktör då Harry var ungefär 10 månader gammal. Instruktören berättade att hon fått in flera hundar som redan vid 1 års ålder är utbrända! Att deras matte / husse tränat och tränat hårt för tävling redan från 8 veckors ålder.

Jag brukar leva efter mottot: “Allt har sin tid!”

Vi använder oss idag mest av kamplek som belöning, men använder oss ibland även av godis. Kamplek är det bästa Harry vet och då tycker jag att det är perfekt att använda både när vi har våra lekstunder och när vi går kurser samt tränar.
Vi har sikte på att komma ut och tävla i Tävlingslydnad Startklass och även i Bruks när vi är redo, Rallylydnad Nybörjarklass lär vi också prova på! Harry är utställd som valp 2 gånger med BIR Valp som resultat och så är han utställd officiellt som Junior för 2 olika domare med resultatet 2 x BIR, 2x Cert, 1 x Nordic Cert, 2 x Ck, 2 x Excellent.

Vi åkte på ett Uppfödar MH 7 juli 2018 som fortsatte i några dagars Kennelläger och jösses så roligt det var alltihop!!! Vilken lycka!

Vi har hunnit gå lite kurser på hans första 1,5 år hos mig och roligt har vi verkligen tillsammans!

“Unghundskurs” ÅHK oktober 2017
“Släpp kontrollen lös” DogSense maj 2018
“Allmänlydnad – med fokus på aktivering” LBK våren 2018
“En god grund” 4 tillfällen + “En god grund fortsättning” LoBells Hundsport 4 tillfällen höst 2018 / vinter 2018
“En halvdagskurs i Tävlingslydnad Startklass” LoBells Hundsport början på hösten 2018
“Tävlingslydnad Startklass” Lobells Hundsport 4 tillfällen hösten 2018 + Fortsättning 4 tillfällen nu vinter-vår 2019

Jag är så lycklig att jag såg att kullen hade fötts, kullen som gav mig Harry, trots att jag egentligen då inte var ute efter en valp! Han är uppfödd av en uppfödarfamilj som tar sitt ansvar och gör vad de kan för att jobba för Mentaliteten på Collie och vet ni vad?
Min Collie hane har inte bara ett bra MI, han älskar att träna olika saker, han älskar att leka och kampleka och så älskar han att mysa i soffan med mig, samt att sova nära mig, vi kan skratta åt varandra och med varandra! Inte nog med det så är han enligt mig en snygg Korthårig Collie och han äger en stor bit av mitt hjärta, min älskade vän “Harry”!

//Vid tangentbordet, Jeanette Petersson