Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

HUR JAG HITTADE MIN COLLIE

Jag visste precis vad jag ville ha. En hund som kunde följa med mig på äventyr, både i stan, utomhus och när jag är på resande fot. T
rygg, levnadsglad och nyfiken följer den med på vandringar och långa hästturer, med lagom mycket drifter så att det finns att jobba med om man vill
– men utan att hunden lider om det blir mindre arbete en dag. Den får även gärna ha bra päls så att den kan leva ett fullgott liv oberörd av den svenska väderleken.
Eftersom jag heller inte jagar så var det också önskvärt med en hund som skulle gå lätt att få viltren.

Utöver detta så ville jag även eventuellt träna och tävla i någon av bruksgrenarna så småningom. Så med detta i åtanke, så kanske det var en bruksras jag letade efter. 

Detta var en sammanfattning av vad jag och min mor diskuterade under senvintern 2017, när vi pratade om att jag skulle köpa hund. Med de tankegångarna som underlag diskuterades olika raser och deras för- och nackdelar, uppfödare och vilka problem som förekommer i vilka raser.

Skottfasthet hos föräldrarna var ett krav och en medveten uppfödare som utvärderade sin avel med tillgängliga verktyg såsom mentalbeskrivning hund (MH), led- och höftröntgen m.m., var också ett krav för att uppfödningen skulle anses seriös och vara för hundens – och rasens – bästa.

Angående skottfastheten ska också tilläggas att med minskad skotträdsla så minskar även rädslor överlag samt att nyfikenheten och lekfullheten ökar. En skottfast hund klarar också bättre av plötsliga ljud i vardagen, något som är ofrånkomligt idag och inte bara på nyårsafton.

Som hundägare börjar du ta ansvaret för din valp mycket tidigt och då får man se till att den valpens familjebild ser bra ut gällande skottfasthet och att den har avlats med detta i åtanke. När man långsiktigt planerar sitt hundköp hjälper man valpen (men också rasen överlag) genom att ge sin hund den bästa möjliga nervkonstitution för att kunna hantera och förhålla sig till livet generellt. (Arvelius P, et al., 2014, Storengen ,M. L., Lingaas, F., 2015).  

När allt detta lagts på listan med mina krav, så insåg jag att det var många saker att tänka på.
Men det var också en fördel, då det enkelt sållade bland potentiella raser och valpsäljare till att gå från många till färre.
Till ovärderlig hjälp var SKKs Avelsdata (https://hundar.skk.se/avelsdata/), där veterinärdata och mentalbeskrivningar finns samlade och redovisade på ett neutralt sätt.

Här vill jag återigen poängtera vikten av mentaliteten och att välja mentalitet efter behov. Att noga fundera över hur mycket tid man vill lägga på sin hund och hur mycket aktivitet hunden får i vardagen och sedan välja en ras som passar därefter.

Efter att ha läst igenom mina krav och funderat på vad jag ville så var valet enkelt, DET VAR JU COLLIE SOM VAR RASEN JAG LETADE EFTER!

En 10 månaders collie under pågående momentträning.

Idag har jag en 15 månaders collie som följer med på jobbet, till stallet, till stan och ut i skogen.

Vi har även tävlat med bra resultat i både bruks och lydnad och hunden har än så länge överträffat sig själv i mångt och mycket. Ser fram emot att få se hennes vidare utveckling och mognad som vuxen hund. 


I sökrutan under bruksdebuten hösten 2018.

Sammanfattningsvis så är mitt råd till valpköpare att vara kräsen.
Att välja en hundras med mentalitet utefter behov och att välja en valp vars familjebild är frisk och sund, exteriört såväl som mentalt.

Collien är en aktiv bruksras och passar dig som vill ha en bra brukshund som fungerar såväl i vardagen som på tävlingsplan.
Ta dig tid och var petig när du väljer hund, det är värt det!

Elisabeth Liljenzin