Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Korthår

Först några termer om päls:

Täckhår – Översta lagret i pälsen. Täckhår kan vara kraftigare, tunnare, längre, kortare, hårdare, mjukare, i olika kombinationer, allt efter olika rasegenskaper och stöter bort smuts och fukt.
Underull – Tät och ofta fint och mjukt bottenhår som skyddar mot kyla, värme och väta.

Visst är det fantastiskt hur vissa raser har utvecklat en vädersäker päls som håller dem varma på vintern och svala på sommaren, det är en optimal klädsel som är anpassad för att klara alla slags väder.

Den korthåriga collien har rikligt både med strävt täckhår och tät underull och liksom många andra raser fäller dom lite hela tiden, men mest på våren när de gör sig redo för sommaren, och på vintern när de gör sig redo för vintern. De bör borstas ett par gånger i månaden för att få bort dött hår som annars hamnar i hemmet, under fällningsperioderna bör man borsta varje dag. Borsta igenom pälsen med en karda för att komma åt den tjocka underpälsen, en FURminator är till stor hjälp.

Det räcker med ett bad ett par gånger om året eller när pälsen blivit riktigt smutsig, använd ett bra schampo. I övrigt är pälsen konstruerad för att sköta sig själv och kräver ingen speciell omvårdnad, den stöter ifrån smuts och skräp bra. En välmående hund ska ha frisk och glansig päls som luktar friskt eller neutralt.