Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Långhår

Att sköta en korrekt colliepäls är oftast inga stora problem. Men då de fäller och då man känner att det behövs (ung. en gång i månaden) är det bra att gå igenom pälsen ordentligt. Här kommer ett sätt jag använder mig av. Lite bilder för att illustrera.


Först verktygen jag använder. Det behövs inte alls alla dessa men med åren har jag samlat på sig dessa som jag tycker är bra.
Från vänster en riktigt bra sax, effileringssax, trimkniv, två olika typer av kammar (finns även kammar med rullande pinnar som är bra, borste med svinborst och nylon, och en tovskärare.


Jag lär mina hundar att ligga på sida då jag borstar och klipper dem då jag tycker det är betydligt enklare att arbeta med dem. Här börjar jag på ena sidan nästan nere vid magen, delar på pälsen en bit, sen jobbar jag mig uppåt mot ryggen och gör detta genom att dela pälsen på detta sätt bit för bit. Om ni tittar noga bilden ovan ser ni att även om det inte finns tovor så ser man inte huden ordentligt då underullen är tät och sammanflätad, jag vill då borsta några tag åt bägge hållet för att reda ut pälsen och se till att luften kommer in bättre till huden.


Så här ska det se ut då borstandet är klart.

   
Så tar jag halsen och kragen, där är pälsen ofta mycket tät och då kan man behöva borsta ordentligt för att komma igenom till huden.


Sen borstar jag neråt i kragen halspälsen bit för bit. Som ni ser njuter hunden av detta lite kanske för att jag vant mina hundar vid detta men också för att jag använder en borste som inte är så ”hård” för hundens hud.


När jag tar längst fram i kragen så brukar jag lägga upp hunden på magen. Å jag lovar hon är inte drogad hon bara njuter och somnar nästan 🙂

   
Bakom örat dyker det ofta upp små tovor, kamma försiktigt först och ta sedan fram tovskäraren och använd den för att skära igenom och kamma sedan igen för att få bort det sista.


Då du kommer till frambenen gör likadant, ta en liten del av fanorna i taget, ibland räcker det med borsten och ibland får man hjälpa till med kammen. Hittar du tovor längst upp vid ”armhålan” så tycker jag det är lättast att antingen klippa bort dem eller ta fram tovskäraren igen.


Samma visa med byxorna/kjolen delar pälsen och borstar. Sen lyfter jag och borstar ordentligt på magen och insidan av låren. Där har de ofta inte så tät päls så det brukar vara enkelt bara med borsten.


Om man tycker öronen behöver lite trimning så fram med borsten först borsta försiktigt.


Sen tar jag tag i pälsen jag tycker behöver bort bakom örat och tar fram trimkniven. Jag är noga med att hålla så gott det går i pälsen längst in mot huden för att slippa att det gör ont då jag drar med trimkniven. Jag drar sedan av pälsen tag för tag genom att bara dra uppåt ungefär som när jag kammar.


Sen viker jag upp örat och antingen gör jag som på bilden jag plockar bort hår genom att helt enkelt dra bort lite i tagen. Här går det utmärkt att använda både effileringssaxen eller trimkniven istället.


Här ser ni skillnaden på öronen, det ena är fortfarande ”vildvuxet” medan det andra är finare. Skulle hon ställas ut skulle jag ta mer på det örat som är trimmat men inte så mycket. Det är ju lite en smaksak hur mycket eller lite man vill trimma runt öronen men i öronen kan det vara mycket olika hur mycket hår hunden har och har de mycket hår där är det bra att trimma ur lite hår så luften kommer in bättre.

Så som jag ser på pälsvård är det inget som är jobbigt om man vant hunden från början och mina hundar njuter för det mesta som ni ser. Jag badar mina hundar då de är skitiga inte värst ofta med andra ord. Men mina hundar älskar att bada under sommarperioden och då luktar de så småningom sur disktrasa 🙂 Då åker de i badet, sen brukar jag bada dem då de fäller, lite mindre päls att blöta igenom.
Det här är hur jag gör med mina hundar, du kanske hittat ditt sätt men håll tillgodo och du kanske hittar något som passar dig och din hund.