Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Är det värt 600 kr?

Den 3:e juni 2018 var jag och gick MH med min Tobbe. Det var mitt första MH så givetvis var det både lite spännande och en smula pirrigt. Vi tog tåget från Stockholm till Örebro redan dagen innan eftersom jag passade på att ta några dagars semester hos uppfödaren. Det var varm, mycket varmt, ca 30°C i skuggan under dagen. Väl vid platsen för MH:t, det hölls vid Örebro Brukshundsklubb, passade jag på att följa med som åskådare när den första hunden gick för att se hur det hela fungerade. Något jag rekommenderar alla att göra om de inte gått tidigare och oavsett är det alltid lärorikt och kul att följa andra och deras hundar runt banan.

När det blev våran tur så möttes vi av en mycket duktig testledare. Hon var suverän på att hantera både hundar och deras hussar och mattar. Min Tobbe tog sig igenom banan med den äran. Jag fick bekräftelse på vad jag upplever med honom i vardagen och gjorde även en del nya upptäckter i hans beteende som var både roliga och nyttiga att göra. Det viktiga är att vi inser att detta inte handlar om någon tävling och att vi gör det för hunden och framtida hundars skull. De var väldigt noga med att poängtera detta, men jag tror att de flesta av oss skulle tjäna på att slappna av och se det mer som ”en promenad” som skall vara lite kul och spännande för hunden än som något där det skall ”presteras”. Mina liksom de andras och hundarnas upplevelser från dagen var bara positiva och det märktes på tröttheten efteråt att hundarna fått jobba mer med huvudet än vad man kanske tror.

MH är också upplagt på ett sätt som gör att man ser hur hunden avreagerar mellan på varandra följande belastningar, med andra ord hur de skakar av sig händelser. Just detta tror jag kan vara nyttigt att se för många som lever i miljöer där det normalt inte händer så mycket. Det kan också underlätta i vardagen om man till exempel har en hund som avreagerar lite långsamt. Om den varit med om något den tycker är lite läskigt kan man vara lite försiktig med att utsätta den för mental belastning strax efteråt eller undvika att belasta den för länge i taget. Man hör ibland dem som säger att, min hund är ju skottfast hemma men den var berörd på MH:t? Detta beror ofta på att man under MH just lägger de olika överraskningsmomenten efter varandra och reaktionen på skotten (som exempel) kan visa att hunden inte hunnit eller lyckats skaka av sig de föregående upplevelserna.

Jag tycker att alla borde gå MH med sina hundar. Det är en myt att någon hund skulle bli ”skrämd” så att den skulle få kvarstående problem genom ett MH eller att rädslor skapas på MH. Tyvärr är detta något som ibland av okunnighet sprids. Dels kan man själv välja att bryta av om man tycker att det blir för jobbigt för hunden och dels bryter beskrivaren om hen ser att hunden tycker att det blir för jobbigt. Ett MH ger nyttiga erfarenheter och en större förståelse för den egna hunden, kul är det också både för en själv och hunden. I ett bredare perspektiv är det helt nödvändigt för att uppfödare skall kunna utvärdera sin avel och då är det viktigt att så många som möjligt går MH med sina hundar.

Alf Johansson