Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

När man får hjärnsläpp…..

När man får hjärnsläpp och anmäler sin korthåriga collie till Rallylydnadstävling i Nybörjarklass utan att ha tränat en enda skylt…

Ja, anmälan via internet är ju helt klart på både gott och ont! På kvällen den 4 augusti satt jag i soffan med min mobil och tittade på olika tävlingar listade på SBK Tävling. Då fick jag se att Vimmerby BK tog emot efteranmälningar i bland annat Rallylydnad Nybörjarklass.

Tävlingen på Vimmerby BK skulle gå av stapeln 17 augusti! Klick, klick, betala och så slog nervositeten till direkt!! Meeen…. vad har jag ställt till med nu?? Harry, min korthåriga collie, tränar ju inte Rallylydnad alls och jag har själv inte tränat på det ordentligt sedan oktober 2016 , långt innan Harry ens var född. Och då var det ju med liten hund som är 27 cm i mankhöjd. Harry är 60 cm…. och dessutom har de gjort en regelrevidering sedan dess. Hur skulle detta gå?

Nästa dag plockade jag fram skyltar och provade att göra några få försök med Harry. Skyltarna på en rallylydnadsbana står ibland rätt tätt ihop, avståndsbedömningen hos mig var inställd på liten hund – så det small i och krockades och Harry klättrade upp på skyltarna och trodde vi skulle träna pallträning med bakdelskontroll! Herre jösses, vad hade jag nu gett mig in på???

Den lilla fördelen i soppan är att Harry hunnit att träna och tävla Lydnad Startklass. I maj tog han sitt tredje uppflyttningsresultat / 1:a pris och titeln LD Startklass i lydnaden. Andra fördelen är ju att jag själv i alla fall har tävlat i Rallylydnad Nybörjarklass tidigare – så för min del gick det fort att repetera skyltarna. Jag ville visserligen debutera i både Startklass Lydnad och Rallylydnad Nybörjarklass under 2019, men det är ju bra att träna lite innan så det åtminstone känns som att man har koll på vad man gör…

Bara att dra igång en träningsplan och dessutom anmäla till en kurs i Rallylydnad som skulle börja 13 augusti!! Vi tränade några tillfällen som gavs och började kursen. Vi försökte så gott vi kunde hitta små tillfällen hemma till korta riktade träningspass också – som i köket när potatisen kokar på spisen. Då kunde jag med klickerns hjälp lära Harry kommandot ”front” – att gå in framför mig nos mot näsa.

Så kom dagen för debuten och vi åkte iväg de 10 milen enkel resa till Vimmerby. Där träffade jag på Sofie, som var till stor hjälp i att stötta och coacha och dessutom ett väldigt trevligt sällskap. På första banan lyckades vi få ihop 74 poäng och ett Kvalificerat resultat (ska ligga på över 70 p). Harry jobbade på duktigt och försökte förstå vad jag ville få ut av honom. Han gick fram och nosade på en skylt och sen klev han med bakbenen upp på den också, söta charmiga duktiga Harry som alltid vill och försöker!

Nu hade jag ju redan före tävlingen i Vimmerby anmält till 2 tävlingar till. 1 start i Valdemarsvik på Cup BiaBed den 1 september och sedan 21 september 2 starter i Vadstena. Vi försökte träna så gott vi kunde och fortsatte också med kursen en gång i veckan. Den låg verkligen perfekt i tiden och tog oss framåt.

Den 1 september så var det dags att åka till Valdemarsviks BK för nästa tävling. Jag lyckades där få till upp-värmningen bra med Harry, så han var fokuserad när vi klev på banan. Allt kändes bra fram till ögonblicket när vi hade sprungit från ett moment till skylten ”3 steg bakåt” och jag visade in Harry ”front” och han satte sig fint rakt framför mig. Sedan backade jag och sa ”ett” och samtidigt som jag går ett steg bakåt så tycker Harry att han vet vad som ska utföras och går runt hela mig!!! Jag fortsatte för att visa honom att det var 2 steg bakåt och sedan 3 steg bakåt och han kopplade det och sedan sprang jag vidare till nästa moment. Vi fick ihop 88 poäng och otroligt fina ord från domaren Jannika Tilly. Harrys duktiga ”jag kan detta själv” kostade -10 poäng för felövning. Så glad jag var, 88 fina poäng! Min älskade charmiga tokhund Harry fortsätter att imponera på mig!!Så att hinna träna Rallylydnad, jag som var dålig och hade väldigt ont, åka på Appellkurs i spår och lydnad…Ja vi hann tyvärr inte träna så mycket som vi skulle önskat inför dubbelstarten i Nybörjarklass på Vadstena BK den 21 september, men dit åkte vi ändå .

Det var en solig blåsig lördag. Vi packade in oss i bilen och åkte de drygt 10 milen till Vadstena BK. Det visade sig vara en mycket trevlig klubb på alla sätt och vis som dessutom låg riktigt vackert till och de höll en välorganiserad tävling.Efter banvandring på första banan så var det en enda start innan Harry och jag skulle in och första starten fick 5 minuter efter banvandringen innan de skulle vara på plats och banan var klar på drygt 2 minuter. Det var samma visa på andra banan sedan. Jag kände att jag behövde haft några minuter till i uppvärmning, men det var bara att ta tjuren vi hornen och kliva över bandet. Strax innan jag skulle kliva över bandet till första banan så slog nervositeten till med full kraft. Harry slänger en blick uppåt mig som för att säga ”Men herre jösses, vad är det med dig!”. Vi lyckas ta oss igenom banan rätt skapligt och den var rolig, men jag stannande till ett par tillfällen där jag inte skulle stanna till och då rök en del poäng. Vi lyckades ändå få ihop fina 85 poäng och en femteplacering av 19 startande och i och med den poängen så tog nu Harry sina andra titel RLD N. Jag kan också berätta, att det sköts nästan hela tiden på den närliggande skjutbanan när Harry och jag gick den första rundan.På andra banan så kämpade jag med min nervositet igen och Harry jobbade på fint fram till en skylt som ska vara ”sitt framför, höger ingång framåt” och Harry får för sig att ”Nu matte har jag koll, jag fixar detta vet du!! Hund runt föraren – OK! Jag gör det!” Vi lyckades ändå få ihop 84 fina poäng!

På samtliga Rallylydnadstävlingar Harry och jag åkt på så har snälla Sofie kommit tidigt för att finnas där för oss som stöd, pepp och sällskap! Jag är så otroligt tacksam, jag blir ju så otroligt nervös när jag ska tävla så ibland har jag svårt att andas.

Kan ni förstå min lycka, glädje och hur stolt jag är? Den 5 augusti såg Harry första Rallylydnads skylten, den 21 september har han hunnit tävla 5 starter som gett honom fyra Kvalificerade resultat. Min Harry är en korthårig colliepojke som fyllde 2 år i juni 2019 och nu har han under detta året tagit två diplomtitlar! I stamtavlan heter han nu för tiden: RLD N LD Startklass framför sitt namn. Är så evigt tacksam över min duktiga, busiga, roliga, älskvärda, vackra, fina Harry!!

Vi har så roligt tillsammans!

Jeanette Petersson