Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Om oss

Alf Johansson

En fotointresserade man i sina bästa år (om man tycker att runt 60 är bra??) som är inne på min tredje egna collie. Vi hade tidigt hundar i familjen och jag skaffade min första egna hund 1984. Efter honom kom några år utan hund då mitt jobb gjorde att det inte fungerade.

Från år 2000 har det blivit collie, men jag var på väg att överge rasen efter att min förra tik gick bort 2015 eftersom jag hade svårt att hitta en collie som som skulle fungera i min vardag med stadens stress, buller, plötsliga händelser och oförutsägbara smällande. Det löste sig till slut och nu har jag en framåt, glad och nyfiken kille som älskar världen och gillar att ta för sig av den.

Jag har hund som många andra antar jag, är inte aktiv specifikt med någon hundverksamhet men min hundar är alltid med mig och vi är ute och rör oss i alla tänkbara miljöer och vid alla tidpunkter på dygnet. Ofta har vi gått runt i stadens (relativa) tystnad på nätter och fotograferat då just nattfoto i stadsmiljö är en av mina passioner. Att jag fastnat för collie beror på deras närhet och som jag upplever det lyhörda vänlighet mot såväl två som fyrbenta och att ”tuffheten” finns där men inte plockas fram om det inte är direkt nödvändigt.

Bodil Carlsson

Jag har haft hundar i trettio år. Alla har varit brittiska vallhundsraser – en gammaldags sheltie, en Welsh sheepdog och åtta långhårscollies. Jag tävlar inte med mina hundar, men de har hjälpt mig med viktiga saker i det verkliga livet. Spårat förrymda kvigor och grannens försvunna hund, till exempel. Lugnat hundrädda barn. Deras samarbetsvilja och sociala förmåga har aldrig slutat att förvåna mig och göra mig glad. De beskyddar den som hör till familjen, de är vänliga mot den som är liten och rädd, men de kan sätta emot den som är tuff – och de har omdöme nog att se skillnaden.

I många år bodde jag på landet med hundar och andra djur.

Nu är det stadsmiljö och kollektivtrafik som gäller, men det fungerar också. Man får bara anstränga sig lite mera för att ge hunden den aktivitet den behöver för att må bra. Vid det här laget har jag hunnit gå jorden runt några gånger med mina hundar och blivit sextioåtta år på kuppen. Jag hoppas att jag hinner ett varv till. Hundarna har varit en av livets poänger för familjen. Ibland är det en dans på rosor att ha dem.

Andra gånger är det tufft. För ut skall de i alla väglag och väder. Men med en bra collie går man aldrig ensam i mörker.

Elisabeth Pettersson

Ja, det är inte lätt att veta var jag ska börja min hundhistoria. Så jag börjar från början 🙂 Jag är uppvuxen med hund, mellanpudeln Tusse som fanns i familjen innan jag kom till världen. Djur var en stor del av mitt liv redan från barnsben. Collie kom in i mitt liv i början på 70-talet efter att vår pudel gått bort nästan 18 år gammal. Däremellan var jag extramatte till en schäfer en tid, men insåg snart att det inte var min ras.

Då collie äntrade mitt liv har det förblivit collie som hund i huset. Jag har svårt att tänka mig någon mer allround ras. Jag började nog intressera mig för mentalitet eftersom familjens första collie var rädd för så mycket i livet, allt från höga korta ljud till män. Så då jag skaffade min första egna collie -84 och då började jag också utbilda mig till figurant för korningar och sedermera även för mentalbeskrivning hund MH. Numera är jag MH-beskrivare och tycker att detta med hundar och deras beteende oavsett ras, storlek eller ursprung är så spännande!

Jag tränar mina hundar i allt möjligt, men numera hinner jag inte riktigt med att lägga ner den tiden det tar att nå tävlingsstandard då mitt största engagemang ligger i min uppfödargärning. Dessutom jobbar jag heltid inom vården och att vara husägare tar också mycket tid när man är ensamstående. Så att tävla blir det inte tid över för.

Jag har fött upp långhårscollie under kennelnamnet Springmist i över 30 år. Jag är engagerad i framförallt SBK på olika håll och i olika positioner både i vårt distrikt, lokal brukshundklubb och det lokala aktivitetsområdet i SCK.

Hemma finns för närvarande 4 colliestollar, 2 tjejer och 2 killar. Tobbe, Jimmy, Trazzla och Tova. Å jisses – jag höll på att glömma katten Frasse. Han är också en viktig del av vårt hem särskilt om han själv får tycka något 🙂

Kirsten Wretstrand

Jag har haft collie sedan 2001 och har under alla år varit medlem i Svenska Collieklubben. Jag har suttit i Collieklubbens styrelse i många år, varit redaktör för Colliebladet i 8 år och även suttit ett par år i Svenska Brukshundklubbens Förbundsstyrelse där jag var sammankallande i utskottet Avel och Hälsa för våra bruksraser där collie är en av de 20.

Jag är kollektivtrafikplanerare till yrke och jobbar på Skånetrafiken med den långsiktiga planeringen i busstrafik, civilingenjör, och har ett stort intresse för olika former av statistik – siffror, hitta trender, följa utveckling, göra förtydligande diagram.

Ett annat intresse självklart är mina, eller min familjs, hundar. Jag har för närvarande hela 4 collietikar och spårning är vår favoritsyssla… Vi spårar i skog, på fält, på äng ja nästan överallt! Men mest av allt är Signe, Rutan, Filippa och Alex våra högst älskade familjemedlemmar.

Marie Karlsson

Jag jobbar som lönekonsult och har mitt kontor hemma så jag har mycket tid över för mina tre korthåriga collies, Leia, Argo och Bexa. Jag har varit med i styrelsen för SCK Östra aktivitetsområde under många år och känner ett stort engagemang för rasen. Jag har en liten uppfödning under kennelnamnet Active Star’s och har hittills haft tre kullar. Jag gillar att träna (och tävla) med mina hundar, främst är det bruksgrenen rapport som gäller men det händer att hundarna får gå ett spår då och då. Våra hundar är våra familjemedlemmar, vi har hundar i soffor och sängar, det kan bli rätt trångt ibland men vad gör väl det, delad kärlek är dubbel kärlek!