Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Oscar Öquists nyutkomna På tal om hundar

Tänk er att ni på en middagsbjudning hamnar intill en hundintresserad herre. Och så råkar ni säga något om att ha hund. Det väcker mannen! Strax börjar han tala om sina hundar, om berömda hundar, om hundar i böcker och om hundar i filmer, om Lassie och de 101 dalmatinervalparna, om Karl XII:s gamle Pompe och om den japanska hunden som år efter år satt vid husses grav. När han har konverserat klart, har det gått 105 sidor.

Där har ni Oscar Öquists nyutkomna På tal om hundar.

Två saker på de 105 sidorna får mig att tänka till. Den ena är berättelsen om hur hundar levde förr, även här, och fortfarande lever i andra länder. Långt borta från koppel och tandvård, fritt strövande, fritt sysslande med egna angelägenheter som kattmord och kärleksliv. En hård men innehållsrik tillvaro – och en som är mycket annorlunda än den tryggare, mättare, friskare men mycket mera begränsade tillvaro som de flesta hundar har idag och som vi väntar oss att de obetingat skall uppskatta.

Den andra tankeväckaren är en av alla de citatsnuttar, som boken är full av. Det är Rudyard Kipling, han som skrev Djungelboken om pojken Mowgli som adopterades av vargar och växte upp i djungeln med Bagheera och de andra talande djuren. Hela gänget slukades av Disney, ni vet, så om vi alls minns Mowgli och hans djungel idag beror det på tecknade filmer. Men det här är också Kipling:

For the strength of the Pack is the Wolf, and the strength of the Wolf is the Pack.”

 

Bättre uttryckt sammanfattning av poängen med sammanhållningen hos sociala däggdjur som hund och människa – och mellan hund och människa – går inte att få. Hundens styrka är människan och människans styrka är hunden. Jag visar min hund världen. Hunden visar mig delar av världen, som jag aldrig skulle ha upptäckt själv.

Annars tycker jag kanske, att den lättflödande konversationen ofta blir litet för lättflödande. Vem skall få den här boken i julklapp? Möjligen svärföräldrarna eller kompisen, som inte begriper varför ni måste vara ute och gå jämt och varför hunden inte klarar sig själv i några timmar, när ni är på – just det, middagsbjudning. Läser de Öquist, får de åtminstone chansen att förstå varför ni står ut med tassavtryck på parkettgolvet och lite hår i soffan. Som introduktion till varför man har hund går den här boken an.

Bodil Carlsson