Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Sommarfaror för hunden

Sommaren närmar sig med stormsteg och vi vill inget hellre än att vara ute i solen, bada mycket och vandra i skog och mark. Då finns det några saker vi bör tänka på som hundägare. Här kommer några råd!

Det första jag tänker på är fästingar. De kan ställa till med mycket för både folk och fä med de olika sjukdomar de bär på. Det upptäcks fler och fler sjukdomar som dessa små odjur kan sprida, så det är enligt min åsikt bra att du skyddar din hund. Det finns massor av olika fästingprofylax på marknaden, gå in på apoteket och resonera med personalen där eller prata med din veterinär om vad som kan passa dig och din hund!

Tänk också på att ta som vana att gå igenom din hunds päls och ta bort de fästingar du hittar i pälsen, har de satt sig fast är en fästingplockare bra att använda.

Värme är ju något som hundar också påverkas av i olika grad. Kom ihåg, att människor är gjorda för att trivas i temperaturer runt 25 grader och att vi kan få ner vår inre temperatur ordentligt genom att svettas över hela kroppen. Hundar är gjorda för mycket svalare yttertemperatur och de kan bara svettas genom sina trampdynor och reglera temperaturen genom att flåsa/hässja. Det som är härligt högsommarvarmt för oss kan vara farligt varmt för vår hund. Varje år dör det tyvärr hundar som suttit i exempelvis överhettade bilar.

Lämna inte din hund i bilen om du inte kan öppna den mer eller mindre helt, det blir mycket snabbt väldigt höga temperaturer inne i bilen som kan göra att din hund får värmeslag. Det är fruktansvärt plågsamt att ens vara på väg mot värmeslag. Ett utvecklat värmeslag kan man dö av.

Om hunden inte kan sitta i skuggan när du solar på badstranden, låt hellre hunden stanna hemma. Risken för att hunden blir för varm är stor och sanden är heller inte så skön att gå på då den blir mycket varm för hunden.

Ska du gå ut på promenad tänk på att asfalt kan bli ”glödhet”. Lägg handen på asfalten (i solen), håll den kvar medan du räknar till tio och fundera på om du skulle vilja gå på den, om du var barfota. Om du inte skulle vilja det – gå på ett annat ställe med din fyrbenta kompis.

Idag sprider sig något av en trend att man ska raka ned sin hund om den har kraftig och tät päls. Visst – om du har en hund som inte har en normal långhårspäls ex. efter en kastration då kan jag förstå att man klipper ner den, men inte raka ner den helt. Men, och detta är ett stort men, en hund med en korrekt päls skyddas också av sin päls mot solens värmande strålar. Pälsen isolerar både mot värme och kyla. I fråga om värme blir det mycket tydligt på bilden nedan. Som ni ser – där hunden är rakad och där hunden har kort päls är kroppsytan varmare än där den har pälsen i behåll. Så tänk er för.

Om nu olyckan är framme och hunden får värmeslag tänk då på att kyla ned den. Ta exempelvis våta handdukar och lägg i hundens ljumskar, fukta också hundens tassar och huvud. Har du vatten i närheten häll vatten på hunden. Tänk på att inte använda för kallt vatten, då det inte är bra om nedkylningen går för snabbt, hunden kan då få kramper. Ta svalt ljummet vatten. Kontakta din veterinär om hundens allmäntillstånd är påverkat!

Huggormar är också något som man gärna vill undvika på sommaren. Känner du till områden där det finns mycket huggorm – håll koll på hunden eller undvik dessa områden om du kan. Kom ihåg, att ormar inte kan höra dig komma – de kan bara känna vibrationerna i marken av era steg. Om du ser en orm intill stigen, eller måste gå där du vet att det kan finnas orm – stampa rejält med fötterna! Då ger du en eventuell orm en chans att hinna undan. Ormar attackerar inte hundar eller människor, vi är alldeles för stora byten för dem. Men om de blir överraskade, kan de hugga i självförsvar. Ge dem chansen att upptäcka er i tid! Är det kyligt ute, tidigt på morgonen eller sent på kvällen, är ormens kroppstemperatur låg och då rör den sig långsammare. Gör en omväg, om du ser en orm i kyligt väder – den hinner inte ta sig undan och väljer kanske självförsvar.

Om nu olyckan ändå är framme och hunden blir biten – håll den i stillhet, bär den helst hem eller till bilen och åk till veterinär så fort som möjligt. Det som är farligt med giftet är att det angriper blodkroppar och vävnader, kan påverka hjärtat och skada njurar och lever. Symtom på ormbett är att den bitna kroppsdelen svullnar upp kraftigt och hunden blir ofta trött och har ont. Idag rekommenderar man inte kortisonbehandling annat än i undantagsfall, exempelvis om hunden tidigare blivit biten och visat allergisk reaktion.

Hundar som blir bi- eller getingstuckna klarar det oftast bra. De kan få en bula och huden kan rodna. Du kan då titta om gadden (vid bistick) sitter kvar och försöka ta bor den med en pincett. Om hunden hamnar i ett jordgetingbo och får många stick kan den reagera och du bör då kontakta veterinär. Har hunden ont kan du ta en kylklamp och linda in i en handduk och lägga på rodnaden. Du kan också krossa en albyl/bamyl eller annan smärtlindrande tablett med acetylsalicylsyra i liten aning vatten och smörj på stickstället, det lindrar smärtan något.

Detta gäller ju också då hundar blir bitna av mygg eller knott, korthåriga hundar kan bli ganska så ansatta av dessa små plågoandar och även de långhåriga kan bli bitna i ljumskar och på huvud och nos.

Gillar både du och din hund att bada, tänk då på att ständigt vara fuktig kan göra att hunden drabbas av fukteksem, ibland också kallat ”hot spot”. Eksemet orsakas av stafylokocker som finns normalt på huden. Värme och fukt gör att bakterierna frodas och snabbt sprider sig och du ser det som en röd fläck på huden som blir varig, kladdig, ömmande och såret luktar lite sött, detta bör åtgärdas snarast! Raka rent kring det infekterade området med mycket god marginal, tvätta med klorhexidin eller liknande och badda med ett desinficerande medel ett par gånger om dagen.

Personligen brukar jag efter rengöring av såret använda zinkpasta på såren och sedan på med munkorg eller tratt, så hunden inte kan komma åt att klia och slicka. Får hunden ont, vilket inte är helt ovanligt, kan du behöva kontakta veterinär för att få smärtlindring till din hund.

Hundar kan också få s k vattensvans om de blir kalla om rumpan. Det är en inflammation i nerverna runt svansroten och det gör väldigt ont, så kontakta veterinär så hunden får hjälp mot smärtan.

Badar ni i havet tänk på att hunden kan saltförgiftas om den dricker mycket vatten. Det kan vara livshotande för hunden så försök att få hunden att inte dricka havsvatten.

När sommaren är som finast kommer algblomningen i sjöar, vattendrag och stillastående vatten igång. Detta är mycket farligt för hundar. Ser du din hund bada i algblommande vatten gå hem och duscha av den så den inte får i sig det förgiftade vattnet om den slickar sig ren. 

Symtomen om hunden blivit förgiftad kommer snabbt – ofta inom 30 min. till 1 timme. Hunden blir oftast orolig, börjar darra och kan bli vinglig. Ofta kräks den också. Ta omedelbart kontakt med veterinär, om du misstänker algförgiftning! Har du kolsuspention hemma ge hunden detta, det binder gifter och kan hjälpa din hund.

På badplatsen kan också sönderslagna flaskor eller liknande faror lura. Skär sig hunden kan det bli otäcka sår, gör rent så fort som möjligt och är såren riktigt stora och glipar bör du kontakta veterinär så såret kan sys.

Grilla är ju både trevligt och gott men tänk på att hunden inte bör äta några rester efter ert grillkalas. En majskolv kan ställa till det rejält i en hundmage då hunden inte kan bryta ned den och den kan fastna i tarmen på vägen ut. Benrester från grillen är inte heller nyttigt då de splittras lätt och blir sylvassa, tänk också på att grillspett i trä kan te sig mumsigt för hunden. Perforeras tarmen av benrester eller ett spetsigt grillspett måste hunden opereras, så städa ordentligt efter kalaset och se till att slänga soporna i en soptunna. Även ett vilt djur kan skadas av dina grillrester! Lämna inte grillrester, särskilt inte ben, där kråkor och andra fåglar kan komma åt dem och dra iväg med dem. Förr eller senare hamnar de på ett ställe där din eller grannens hund får tag på dem.

Till sist – tänk också på att hundar kan få solsveda. De kan till och med få hudtumörer av för mycket solljus, precis som vi. Så se till att hunden kan komma undan i skuggan om den vill. Vissa raser som exempelvis nakenhundar och mycket korthåriga hundar kan till och med behöva solskyddsmedel.

Hoppas du och din hund får en alldeles hunderbar sommar och med dessa små råd i åtanke kan undvika sommarfarorna.