Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Tappa bort Kajsa!

Det var den sena nattpromenad med mina hundar Kajsa och Sally. Som vanligt gick de lösa på natten. Jag bor på Södermalm i Stockholm och promenaden gick från porten och de ca 100 metrarna ned till vattnet och vidare mot Reimersholme.

Vi gick ofta den rundan på natten eftersom Reimersholme är både lugnt och bilfritt. En bit in i promenaden träffade jag en annan nattsuddande hundbekant så vi gick i godan ro och pratade och hundarna strövad lugnt med som de brukade. Trodde jag!!! När vi kommit nästan runt Reimersholme upptäckte jag att den gamla hunden, Kajsa, inte var med längre?

Vi stannade och väntade men hon dök inte upp, oron blev påtaglig. Bara att gå tillbaks samma väg och ropa, men ingen Kajsa! Sent om sider begav jag mig hemåt med tankar snurrande i huvudet; nu har hon säkert sprungit ut på staden och blivit påkörd….

Det finns två olika vägar man kan ta hem från Reimersholme, antingen utefter stranden eller Bergsundsgatan över en höjd bland husen, bägge vägarna sammanstrålar vid en liten ”park” innan den lilla snutten upp till min port. Där vid den lilla parken satt Kajsa och väntade i godan ro.

Hon förstod att husse skulle komma antingen den ena vägen eller den andra så hon slog sig ned på trottoaren där hon hade koll över båda vägarna. Givetvis hade en arg kvinna sett Kajsa sitta där en bra stund, för när jag kom fram slängdes ett fönster upp och jag fick en utskällning. ”Man skall hålla sin hund kopplad så att de inte springer bort!” Skrek kvinnan.

Kajsa eller någon av mina andra hundar har aldrig sprungit bort, men det var inte riktigt läge för att förklara att det nog var husse som försvunnit från Kajsa när hon, på gamla hundars vis, stannade och luktade klart på något intressant.

Jag kan nästa se henne framför mig hur hon ”ryckte på axlarna och tänkte: Ja, ja jag hittar ju hem själv, husse kommer väl när han är färdig med sitt.”

Alf Johansson