Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Lite konsumentupplysning

Från 2008 och framåt har det fötts ungefär 4 000 collievalpar i Sverige. Om vi sätter priset per valp till 12 000 i dagens penningvärde (och det är lågt räknat) springer försäljningssumman upp till närmare 47 miljoner. Även om det är småpengar jämfört med alla de miljarder, som sällskapsdjur – inköp, försäkringar, foder, veterinärkostnader och annat – omsätter varje år, så är det mycket pengar att konkurrera om för uppfödarna.

Är det fel att man tar betalt för det man säljer? Inte alls. Hur skulle det annars gå runt? Det är inte gratis att föda upp valpkullar. Det som är ovanligt med den här branschen är bristen på vanlig konsumentupplysning hos många av ”tillverkarna”. Det säljs valp med berättelser om olika rasers romantiska förflutna – som ofta var allt annat än romantiskt – och med snygga foton och utställningstitlar. Inget av det säger mycket om den hund du kommer att få. Och de som säljer med minimal redovisning av resultat tar lika mycket betalt som de som strävar med att välja sitt avelsmaterial och är noga med dokumentera sin uppfödning! 

Man får höra, att hundar är levande varelser, inte maskiner. Så man kan inte jämföra resultat från olika tillverkare så som vi gör, när vi köper en ny tvättmaskin. När du köper hund, köper du ju en kompis!

Just därför skall du jämföra, säger vi. En tvättmaskin håller kanske i sex eller sju år och om den krånglar från början, byter du bara ut den mot en ny. Om garantin fortfarande gäller, får du en ny som fungerar och det kostar dig inget. Ingen gråter över sin tvättmaskin. Ingen saknar den i åratal.

Din valp blir din kompis. Den lever i tolv år eller mer. Den finns med i din vardag hela den tiden. Den kommer att betyda mycket för dig. Du betyder allt för den. Om den inte kan följa med på långpromenader för att höftlederna inte håller eller armbågslederna gör ont, så blir inte bara du lessen. Det blir hunden också. Om din valp inte vågar följa med på nya saker, om den alltid är rädd för höga ljud eller nya människor eller hala golv, så är det inte bara du som har det besvärligt. Det har hunden också. Måste du alltid ta hänsyn till vad hunden inte klarar eller vågar, så blir det inte lika roligt för dig att ha hund – och inte roligt att vara hund. Måste du ge upp och avliva din kompis i förtid, så kommer du att sörja länge.

Hundar är helt och hållet beroende av oss. Hur deras liv blir, bestämmer vi. Men det är inte bara hundägarens ansvar att det blir bra. Det är uppfödarens ansvar att ordna med de bästa förutsättningarna för ett bra hundliv! Bra uppfödare vet det. De har ingenting emot att du frågar om mentalitet och hälsa hos deras avelshundar – och du ska inte ha något emot att de frågar ut dig om hur du har tänkt att livet skall se ut för din hund. Bra uppfödare är svårflörtade att köpa från, men lätta att få tag på, om man får problem.

VALPAR AV SAMMA RAS FRÅN OLIKA UPPFÖDARE KAN VARA SÅ OLIKA SOM TVÅ OLIKA RASER I ALLT UTOM UTSEENDET.

SÅ VÄLJ INTE BARA RAS – VÄLJ UPPFÖDARE!