Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

TRE REGLER FÖR HUNDLIVET: recept för ett gott kaos

Regel 1: Låt aldrig din hund få ligga i sängen.

Detta är en ytterst viktig grundregel, ifall din hund utvecklat kvalsterallergi. Annars är den poänglös.
Med tanke på en ny studie som visar, att kvinnor sover bättre med sin hund än sin partner i sängen, tillråds inköp
av en hygienisk, tvättbar fäll för mannen att sova på. Är han väluppfostrad kan fällen få ligga i sovrummet.

 

Regel 2: Vårda din serotoninkoncentration. Upprätthåll i varje läge dominanshierarkin!

Detta är den grundläggande regeln. Den är ständigt med oss. Igår, till exempel, gick jag ut med min hund i hällregn. Jag var redan på misshumör efter att ha fiskat upp oinbjuden reklam om exklusiva gardiner i skirt material ur brevlådan. Skarpt sa jag till hunden, att i detta väder var ingen långpromenad att tänka på. Hunden sa ingenting. Det skulle inte falla henne in att säga emot mig. Fyrtiofem minuter senare korsade vi ena halvan av väg 26, hoppade sida vid sida över mittvajrarna och sprintade över de två resterande filerna i ett tillfälligt glapp i trafiken. Sedan gick vi till stora ängen. Hunden sprang efter sin boll och njöt av friheten Jag sprang lite mindre och njöt av utsikten. Knappt urskiljbart i vattendiset skickade berget bortom ängen sitt egna misshumör mot oss, snärtade till oss med flikar av sin mantel av regn – vatten som vajande ridåer i vindstötarna, skirare än den mest exklusiva gardin som marknaden har att erbjuda. Vi kom hem dyblöta två timmar senare med serotoninet på topp och var sitt stora grin över ansiktet.

Om du låter hunden bestämma promenaden och hunden låter dig bestämma hur ni tar er över en fyrfilig 100-väg, finns de bästa förutsättningarna för en ömsesidigt tillfredsställande serotoninnivå. Det är liksom poängen med dominanshierakier hos sociala arter: de växlar efter situationen.

 

Regel 3: Låt var och en göra sitt jobb!

Jag lägger mig inte i hur min hund gör, när hon spårar. Min hund lägger sig aldrig i hur jag gör, när jag läser en bok.
Det som en art inte är utrustad för, skall den inte ha synpunkter på.

SONY DSC