Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Välja hund

När man skall skaffa hund och inte är så insatt finns en hel del saker att fundera på. 

Ofta väljer vi hundras efter utseende, vilket är synd. Om vi istället väljer ras utefter hur vårt tänkta hundliv ser ut, skulle många problem undvikas.

Om vi vet med oss att vi är ganska stillasittande och inte är så förtjusta i att vara ute och promenera och göra en massa saker är det inte bra, vare sig för hunden eller oss själva, att välja en aktiv ras som behöver mycket stimulans för att må bra. Det finns raser som fungerar bättre med att ”ta det lite lugnt” också.

En collie är en brukshund. Den är på intet sätt krävande, utan snarare en enkel hund att hantera och leva med. Men den kräver att man ägnar den tid och att den får utlopp för sin arbetskapacitet.

För egen del håller jag inte på med någon form av bruksträning och det anser jag inte heller behövs – även om det är väldigt stimulerande för hunden och även kul för dem som håller på. Men min hund är med mig överallt och vi rör oss i normala mått mätt ganska mycket. Min hund får hela tiden automatiskt ”träning” i och med att den måste fungera i vardagen. Det kan vara allt från att gå fint på stadens gator. Sköta sig vid möten med andra hundar och människor. Komma på inkallning när den är lös osv. osv. Med andra ord består vardagen av en massa naturliga träningssituationer.

Hunden får också mycket stimulans, då det hela tiden är saker som skall upptäckas och undersökas. Givetvis leker jag en hel del med min hund, det är allt från dragkamp till godisletande och inlärning av tricks som är roliga för hunden och mig. Det viktiga är att hunden får ett innehållsrikt och intressant liv där den får utlopp för sin mentala och psykiska energi. Vad man gör är mindre viktigt!

När man väl kommit fram till att collie är den ras som passar och som man vill ha, tar letandet efter valp vid. Då är valet av uppfödare avgörande för ett bra liv med din nya kompis.

När det gäller collie har den, liksom många andra, en del saker som det är värt att titta närmare på. Det främsta är utan tvekan mentaliteten. Mentalindex är ett mycket bra hjälpmedel som finns för rasen (det finns mycket info om detta både här på collieonline och på collieklubbens hemsida). Givetvis skall man även vara noga med att hunden är fysiskt frisk och att inte risken för ärftliga fel som HD och AD (höftledsdysplasi och armbågsdysplasi) är stora för den aktuella valpen. Det finns beräknade index för både HD och MI (mentalindex) när det gäller aktuella valpkullar som man hittar på Collieklubbens hemsida. Tyvärr måste man gå in på SKK avelsdata för att hitta AD-status. Det finns inte något index för AD då det inte är något krav att röntga armbågarna för att få registrera sina valpar, vilket jag tycker är synd.

På SKK:s köpahund.se  visas tyvärr inte dessa avgörande data så gå alltid in på Svenska Collieklubbens hemsida: svenskacollieklubben.se när du letar efter en collievalp. 

SKK avelsdata som nämndes tidigare är en väldigt bra sida där man kan söka massa information om olika hundar, inte bara collie. Där finns allt från veterinärutlåtanden om alla hundar till tävlingsresultat liksom resultat från MH (mentalbeskrivning Hund) osv. Sidan är mycket informativ och lämpligen kollar man upp valpens föräldrar, deras kullsyskon liksom tidigare avkommor för att se så att det inte verkar finnas något i bagaget som man inte vill ha. Även status för AD (armbågsdysplasi) hittar man som sagt där, men då det inte finns något framräknat index för detta får man själv kolla upp detta enligt ovan med föräldradjuren osv. Tyvärr finns det uppfödare som inte armbågsröntgar sina föräldradjur eftersom det inte är ett krav för att få registrera valpar.

En annan sak som jag rekommenderar alla valpköpare är att vara noga med att uppfödaren är noga med dig som valpköpare. Den seriöse uppfödaren ställer ”krav” på dig som valpköpare – att du förstår hundens behov av kontakt och aktivitet, att du röntgar din hunds leder, går MH och omlyser ögonen. Detta är ett måste för att överhuvudtaget kunna följa upp aveln och även för att kunna förbättra den. Hur skall en uppfödare kunna bedriva ett seriöst avelsarbete om inte valparna följs upp?  Många uppfödare arrangerar MH för hela kullen vilket också är en trevlig upplevelse – man får träffa alla hundar i kullen och deras ägare. En uppfödare som tar sina valpars framtida liv på allvar är (som regel) en garanti för att du som valpköpare får det stöd och den hjälp du kanske behöver även efter det att du betalat för din valp.

Den seriöse uppfödaren sätter alltid sina hundars och valpköpares väl och ve främst. Det kan låta självklart, men är det tyvärr inte alla gånger. Som en konsekvens är sund hälsa och stabilt psyke a och o för den seriöse uppfödaren. Man avlar inte på hundar som brister i något av dessa avseenden oavsett vilka andra åtråvärda egenskaper hunden kan anses ha. Det är just detta det innebär att vara en seriös uppfödare och värna såväl hundarna som valpköparna.

Slutligen: Den personliga kemin mellan dig och din uppfödare är väldigt viktig, ni kommer att ha någon form av relation under hela hundens liv. Du måste känna att du litar på uppfödaren och att hen är ärlig. Även med sådant som inte blivit riktigt som uppfödaren hoppats, sådant kan alltid hända. Om hen börjar ”slingra sig” eller komma med undanflykter när du ställer dina frågor och/eller bortförklarar dåliga resultat när det gäller HD-index, MI (Mentalindex) eller annat, vänd dig till en annan uppfödare.