Välkommen till CollieOnline! En sida för alla som är intresserade av collie.

Varför har man hund?

Varför har man hund?

Gissningsvis är anledningarna lika många som antalet hundägare och hundar, men efter en tids fundering har jag ett bra svar.

Hunden gör mig till en bättre människa.

Den får mig helt enkelt att må och prestera lite bättre än jag skulle gjort utan hund.

En hund ser och älskar mig förbehållslöst. Jag är, bara genom att vara mig själv, en alldeles speciell person och älskad oavsett humör, tidpunkt, prestation eller mående. Kanske till och med lite mer älskad när jag behöver det som bäst.

Jag får en bättre hälsa med hunden. Vare sig jag vill eller inte behöver vi komma ut och röra på oss, få lite puls, komma ut i naturen för återhämtning eller möta andra hundägare för lite social samvaro.

Jag känner att jag åstadkommer något när vi lär oss något tillsammans, hittar borttappade vantar, tränar in ett trick eller letar kantareller.

Sällskapet är inte heller att förakta. Jag är inte ensam utan har någon som delar mitt val av film eller bok, gillar all mat jag lagar (även om de inte får äta den) och hänger med på precis alla aktiviteter jag vill göra.

En hund skapar också en känsla av att vara efterfrågad och viktig. Det är jag som ger mat, rastar och aktiverar. Jag har också någon att slösa omsorg och empati på.

Den har koll på läget så att ingen kommer nära utan att den signalerar; den har koll på att saker ser ut och fungerar som vanligt.

Därutöver finns en rad fördelar som också är till nytta för både den enskilde hundägaren och samhällsekonomin.

  • Man utsätts för en rad partiklar som främjar immunförsvaret
  • Man får gratis peeling av grus i sängen
  • Kosten får extra fiberinnehåll av hår i maten
  • Man köper nya dammsugare som verkligen ska ta hand om allt hår och grus
  • Man testar skor och kläder mot väta, blåst och halka
  • Man har koll i närområdet genom sina regelbundna vandringar
  • Man lockat och utmanas att prova nya saker för att glädja sin bästa vän.
  • Man har någon att skylla på i alla lägen. Jag kan inte vara borta så länge för hunden, eller: Hunden rev ut kaffet så det blev en fläck….

Kort sammanfattat:

Att ha hund är en EGO-BOOST!

Erika Jonsson